dinsdag 20 augustus 2013

Spraakachterstand: fotoboekje maken

Wanneer je kind laat is met praten, kun je met een eenvoudig hulpmiddel je kind uitlokken om woordjes te zeggen: maak zelf een fotoboekje van favoriete personen of voorwerpen.

Sommige kinderen met een ontwikkelingsachterstand zijn erg laat met praten of lijken niet de behoefte te voelen om zelf woordjes te gebruiken. Mijn zoontje was er ook zo een. Hij brabbelde niet, zei geen woordjes na en deed eigenlijk geen enkele poging om iets te zeggen. Dit veranderde toen we een fotoboekje maakten van zijn favoriete voorwerpen en personen, zoals oma, opa , een koekje, zijn speelgoedauto.én ga zo maar door. Zijn interesse was eindelijk gewekt, en niet lang daarna begonnen de eerste woordjes te komen.
Door dit persoonlijke fotoboekje dagelijks samen met je kind te bekijken en de foto's te benoemen, sluit je aan bij de belevingswereld van je kind. Dit zal het voor je kind makkelijker maken de woordjes te onthouden en uiteindelijk zelf te gaan gebruiken. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van het effect.

1 opmerking:

  1. Ik weet nog hoe leuk het was om boodschappen te gaan doen en met het fotoboekje door de winkel te lopen op zoek naar de spullen die we nodig hadden. Andere klanten reageerden er ook heel leuk op.

    BeantwoordenVerwijderen